6
nov

Terugblik opening Reve Revue

Schiedam 27 oktober 2018. Het was een mooi feest in de Korenbeurs zaterdagavond. Een groots en meeslepend spektakelstuk in de geest van Reve zelf. Een avond vol verhalen, toneel, boeken, muziek, liefde en wijn. Het kon niet op.  

Voor half acht zijn de eerste gasten al binnen. Eugene de Klerk (65) en Anne-Lize Timmerman (59), de eerste twee, gaan op de tweede rij zitten. De eerste rij is gereserveerd voor de sprekers van vanavond. Eugene wilde er graag bij zijn want hij is een echte Reviaan. Bij hem thuis staat een kast vol werk van Gerard Reve. Er is weinig wat hij niet heeft. Zelfs de speciale tegeltjes met gedichten van Reve staan in zijn huis. Zelf noemt Eugene zich “zo’n idioot die elke Kerst of De Avonden of Bezorgde Ouders leest”. Het is voor Eugene en Anne-Lize de enige keer dat ze bij de Reve Revue kunnen zijn maar het begint goed, want zij hebben goede plekken. Al snel blijkt dat het lastig wordt om iedereen een goede zitplek te geven. Alle klapstoelen worden neergezet en een aantal mensen zoekt een goede staplek. Het mag duidelijk zijn, de opkomst is groot. Iedereen wordt bij de deur begroet. Vele handen worden geschut en de eerste drankjes worden genuttigd. Wanneer iedereen een plek heeft gevonden, spreekt directeur Theo Schilthuizen de bezoekers toe en verwelkomt hen bij de opening van de Reve Revue. Na hem spreekt burgemeester Lamers, die de goede samenwerking van de Schiedamse partijen prijst.

Burgemeester Lamers, fotograaf Jan van der Ploeg

Dan begint de talkshow met gastheer Ernest van der Kwast, die om te beginnen Lilou Dekker en Arie Storm bij hem aan tafel vraagt. Lilou is de bedenkster van Circus Reve, een voorstelling over diens leven. Haar vader las zijn boeken, waardoor zij dacht: dan moet het wel leuk zijn. Ze vertelt dat de humor en het absurdisme haar aanspreekt in Reve’s werken. Arie Storm schreef het toneelstuk. Voor hem was het een grote uitdaging de rechten voor een voorstelling over Reve te krijgen. Het eerste idee voor het toneelstuk leunde zwaar op de novelle maar de erven van Reve wilde hem de rechten niet geven. Hij besloot een nieuw stuk te schrijven. Lilou: “Veel van zijn werk is biografisch. Daardoor konden wij citeren uit zijn leven en niet uit zijn werk

Ernest van der Kwast, Lilou Dekker en Arie Storm, fotograaf Jan van der Ploeg

Na dit interview zingt Petra de Ridder Ave Maria van Charles Gounod (1818-1893). Hij schreef het stuk in 1859 en baseerde het op de 1e prelude (in C groot) van Bach uit Das Wohtemperierte Klavier uit 1722. Dankzij haar loepzuivere stem en de goede akoestiek luistert de zaal ademloos naar haar optreden.

Petra de Ridder, fotograaf Jan van der Ploeg

Ernest vraagt daarna Klaas Koppe naar voren. Een van de twee fotografen die vaak foto’s maakte van de schrijver. ‘Een echte poseur’, noemt Koppe hem. “Wij zitten hier wel gezellig koffie te drinken maar ga eens aan het werk”, zei Reve ooit tegen hem. Op het scherm in de hal van de Korenbeurs toont Koppe meerdere foto’s die hij van Reve nam. Op een van de foto’s staat Reve achter een hek, kijkend naar de paus in zijn pausmobiel. Toen Koppe de foto probeerde te maken, zei hij tegen Reve: “Hij kijkt niet naar jou, hé?” Waarop Reve keihard ‘godverdomme’ riep.

Klaas Koppe en Ernest van der Kwast, fotograaf Jan van der Ploeg

Koppe neemt zijn plaats in het publiek weer in en nu schuiven Willem Bruno van Albada (Teigetje ) en Henk van Manen (Woelrat) bij Ernst aan. Zij vertellen over de seksuele relatie die zij met Reve hadden, het landgoed in Frankrijk dat zij met z’n drieën deelden en over de wandelingen die ze maakten. Teigetje: “Reve vond dat hij een roes nodig had voor hij kon schrijven. Dus na de wandelingen moest er eerst een wijntje gedronken worden.” Circus Reve komt ook nog even aan bod. Woelrat: “Reve viel voor jongens en hij zou verliefd zijn geworden op de acteurs. Het verhaal van Lilou zou hij ook prachtig gevonden hebben.” Aan het einde begint Woelrat collectors items over Reve te tonen en hij lijkt niet te stoppen. Telkens komt er weer een voorwerp bij. De zaal ligt dubbel en Ernst maakt er dankbaar gebruik van: “Ik vind het geweldig dat onze talkshow eindigt in een marktkraam.” Woelrat: “Onze lieve Gerard zou dat ook vinden.”

Teigetje, Woelrat en Ernest van der Kwast, fotograaf Jan van der Ploeg

De talkshow zit er dan toch echt op en het wordt tijd om het eerste exemplaar van het boek ‘De Schiedamse Jaren – Herinneringen aan Gerard Reve’ uit te reiken. Het boek is geschreven en samengesteld door Jan van Bergen en Henegouwen, Jan Gordijn, Bart Noordegraaf en Hans Overheul. De foto’s in het boek komen uit de collectie van Klaas Koppe en Vincent Mentzel. Hans Ritman van uitgeverij Scriptum, die de publicatie mogelijk heeft gemaakt. Threes Moolhuysen-Coenders (93), een kennis van Reve en één van de mensen die voor het boek zijn geïnterviewd, ontvangt van het eerste exemplaar.

Hans Ritman en Threes Moolhuysen-Coenders, fotograaf Jan van der Ploeg

Jan sluit daarna de avond af, bedankt iedereen voor hun komst en luidt het belangrijkste deel van de avond in: de borrel. Een paar minuten later vloeien de drank en de herinneringen aan Reve rijkelijk. Zonde dat Reve er zelf niet bij kon zijn.