16
nov

Terugblik Filmmiddag met Thom Hoffman

Zondagmiddag 28 oktober worden in Wennekercinema twee films vertoond. Beide verfilmde boeken van Gerard Reve. De eerste Lieve Jongens gaat over Wolf (Reve), Teigetje en Woelrat. De tweede De Avonden, gaat over Frits van Egters die de laatste tien dagen van 1946 met zijn ziel onder zijn arm ronddoolt in Amsterdam. De hoofdrol wordt vertolkt door Thom Hoffman, onder meer bekend van Dokter Tinus en Zwartboek. Hij geeft voor de vertoning van de film een introductie van ruim twintig minuten. Hij gebruikt zijn telefoon als geheugensteuntje.

Thom begint zijn betoog: “Op bedevaart naar Schiedam. Ik ben er nooit eerder geweest, maar de basis voor mijn contact met Gerard Reve is hier gelegd. Hij stuurde mij namelijk een brief uit Schiedam ten tijde van de verfilming van De Vierde Man. Dat was in de 1982. Alle keren dat ik mijn grote held heb ontmoet ervaar ik als een bedevaart. Hij kwam ergens heen met de trein en dan ontmoette ik hem, hoorde hem daar spreken of keek uit de verte bewonderend toe. En nu kom ik hier zelf met de trein, zeer Reviaans zou je kunnen zeggen.”

“Uiteraard was ik trots dat ik samen met hem op het podium mocht staan tijdens de première van De Vierde Man in 1983 (de film waar Thom naast Jeroen Krabbé en Renée Soutendijk in speelde, red.), maar nog trotser was ik in 1989, toen mij werd gevraagd mee te doen in de idiote race om de hoofdrol in De Avonden. Ik was 31 jaar en had godzijdank al een jaar of tien speelervaring. Ik denk dat je die echt nodig hebt om zo’n complexe figuur als Frits van Egters te kunnen spelen. Ik was er eigenlijk al te oud voor, maar de andere vier acteurs die auditeerden bleken ‘gelukkig’ minder geschikt .”

Drie van die andere vijf, zo verklapt hij even later, waren niemand minder dan Erik Corton (acteur, dj en zanger), Erik van Muiswinkel (cabaretier en hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal) en Dick van den Toorn (Fats in Loenatik). Hij heeft wel een verklaring waarom hij de rol kreeg. “Ik kende het werk van Reve al toen ik 13, 14 jaar was. Toen kreeg ik van mijn moeder oom Gerards (zo noemde wij Reve thuis gekscherend) boeken al. Ik was erg onder de indruk van zijn werk. Ik kende zijn wereld en zijn gedachtewereld. Dus toen deze film werd gemaakt, had ik een enorme voorsprong ten opzichte van de andere acteurs die in de race waren voor de rol.”

Na Thoms betoog start de film. Het had niet veel gescheeld, of de film was nooit gemaakt. “Er was een groot financieel probleem. Een week voordat we zouden beginnen, was er nog een groot gat in de begroting en dat net op tijd door een miljonair werd gedicht.”

Na afloop vertelt Thom: “Ik had de film 29 jaar niet gezien. De laatste keer was tijdens de première in Tuschinsky. Films verouderen vaak snel, maar het gekke is dat het me in dit geval meeviel. Ik vond de film op een emotionele manier nog steeds overeind staan.” Ook over de manier waarop de film werd gemaakt, heeft hij nog iets te zeggen. “Het is een heel verzorgde film en ik zou bijna zeggen: zulke films worden tegenwoordig bijna niet meer gemaakt.”